Waarom een elektrische keuring?
Jaarlijks gebeuren er heel wat ongevallen door gebreken bij elektrische installaties. Wanneer u net een nieuwe elektrische installatie heeft aangesloten, wil u liefst geen onnodige risico’s lopen. Laat uw elektrische installaties tijdig keuren en vermijd ten alle kosten gevaarlijke situaties zoals kortsluiting, brand of zelfs elektrocutie met de dood als gevolg.

Ondanks dat zonnepanelen een zeer duurzaam alternatief zijn om milieuvriendelijke energie op te wekken. Hebben ze ook hun keerzijde. Zonnepanelen die slecht geïnstalleerd of onderhouden worden, kunnen al eens nare gevolgen met zich meebrengen.

Eén van deze nare gevolgen is bijvoorbeeld brand. De verschillende oorzaken die brand kunnen veroorzaken bij uw zonnepanelen zijn bijvoorbeeld:

 • Defecte cellen in de panelen die oververhit raken.
 • Kabels en stekkers die slecht op elkaar zijn aangesloten. Hierdoor kan er een vlamboog ontstaan (een gloeiend hete vuurbal van meer dan 1000 graden celsius).
 • De omvormer die oververhit raakt (een omvormer maakt van de zonnestroom gewone wisselstroom. Dat apparaat staat in huis en raakt oververhit bij verkeerde installatie of slecht onderhoud).

Idealiter zorgt u er dus voor dat uw zonnepanelen steeds goed onderhouden en correct gekeurd worden volgens de regels van het AREI. Een halfslachtig onderhoud of keuring, kan grote gevolgen hebben. Bij ACEG zijn onze experts gecertificeerde keurders met jarenlange ervaring. Hierdoor kan u er zeker van zijn dat er geen halfslachtig werk geleverd wordt.

Wat is AREI?

Voordat u uw nieuwe zonnepanelen in gebruik kan nemen, moeten ze gekeurd worden volgens de normen van het AREI (Algemeen Reglement voor Elektrische Installaties). Dit is een reglement opgesteld door de Belgische overheid om ieders veiligheid te garanderen met betrekking tot elektrische installaties.

Wanneer is een keuring van uw zonnepanelen verplicht?

U heeft uw zonnepanelen aangekocht en de installateur is ze komen installeren. U zou denken dat u al kan beginnen met het genieten van uw zonnepanelen, maar nee. Om de risico’s op brand te vermijden zoals hiervoor besproken, is het van levensbelang dat uw zonnepaneel-installatie eerst gekeurd wordt door een erkend keuringsorganisme zoals ACEG. In volgende situaties moeten is het verplicht dat uw zonnepanelen gekeurd worden:

 • Bij de ingebruikname van nieuwe zonnepanelen.
 • Bij een uitbreiding of aanpassing van de huidige zonnepanelen.
 • Periodiek om de 25 jaar voor bestaande installaties.

Daarnaast raden we aan om regelmatig uw zonnepanelen te laten nakijken. Het is een kleine investering om uw veiligheid te garanderen. Loop dus niet onnodig het risico dat alles wat u hebt opgebouwd, afbrandt in enkele minuten tijd.

Hoelang is de keuring van uw zonnepanelen geldig?

In principe is deze keuring oneindig geldig. Vanaf de zonnepanelen gekeurd zijn, uw installatie aangesloten werd aan het net, zijn uw zonnepanelen volgens de wet oneindig veilig verklaard.

Maar zoals we in bovenstaand punt al vertelden. Een verwittigd man is er twee waard. Een periodieke keuring kan nooit kwaad. U wil alsnog niet toegevoegd worden tot de statistiek van ‘woningbranden veroorzaakt door zonnepanelen’, niet?

Welke voorbereidingen kan ik treffen voordat de keuring van m’n zonnepanelen plaatsvindt?

Om te vermijden dat we genoodzaakt zijn om op een ander tijdstip terug te moeten komen zijn er enkele voorbereidingen die u op voorhand kan maken. Door deze voorbereidingen kunnen onze experts snellers en effectiever aan de slag.

Wanneer u een ACEG-expert laat langskomen, is het belangrijk dat u volgende documenten bij de hand hebt:

 • Een situatieplan met ligging van de panelen (in drievoud).
 • Een ééndraadschema van de kringen van de zonnepanelen (in drievoud).
 • Het vermogen van de zonnepanelen (aantal panelen x eenheidsvermogen in kWp*).
 • Het type van de omvormers*.
 • De serienummers van de omvormers*.
 • Het vermogen van de omvormers (ac. max.)*
 • Indien aanwezig: het nummer van de groenestroomteller + ijk markering.

* Deze informatie kan in de situatie na opbouw vaak niet afgelezen worden. Dit noteer je dus best vooraf!

Hoe verloopt een keuring van m’n zonnepanelen bij ACEG?

Nadat uw zonnepanelen geïnstalleerd werden en u klaar bent voor de ingebruikname van uw installatie, contacteert u één van onze ACEG-experts die uw installatie komt keuren.

De keurder overloopt de verschillende punten uit het AREI waaraan uw installatie moet voldoen. Indien alles correct geïnstalleerd werd en er geen inbreuken zijn, mogen de zonnepanelen worden opgestart.

De keurder bezorgt u na afloop van de keuring een AREI-keuringsverslag. Hiervan moet u een kopie aan uw netbeheerder bezorgen. Eens u dit document hebt ontvangen, bezorgt u het volledige keuringsverslag naar uw netbeheerder, deze keurt alles goed en dan kan u beginnen met het genieten van uw groene stroom.

Tot gevolg, zal de installatie aangepast moeten worden zodat die wel voldoen aan de normen om uw veiligheid te garanderen.

Tot slot ontvangt u een login van het keuringsplatform waar u steeds toegang heeft tot een overzicht van al uw keuringen bij ACEG. U heeft dus 100% inzicht in wat wij doen, welke keuringen er voor u lopen en u hoeft zich geen zorgen meer te maken over het verliezen van uw documenten (certificaten, … )

Wat zijn de voordelen van een keuring van uw zonnepanelen door een ACEG-expert?

 • Snelle en efficiënte service met 95% klanttevredenheid
 • Onze experts gaan steeds grondig en gedetailleerd te werk
 • Het blijft overzichtelijk: u ontvangt al uw attesten in ons digitaal platform
 • Periodieke keuringen kunnen eenvoudig ingepland worden
 • Heeft u nog vragen? Onze experts staan altijd klaar om al uw vragen te beantwoorden


Wenst u uw zonnepanelen te laten keuren? Of wilt u eenvoudigweg een periodieke controle van deze installatie? Geen probleem. ACEG keurt uw zonnepanelen zodat u in een veilige omgeving kan leven.

Geen nieuws missen?

Meldt je dan hier aan voor al onze blogs.