Er hangt elektriciteit in de lucht… wellicht door de wijziging van het AREI.
Het Koninklijk Besluit van 3 oktober 2024 werd op 28 oktober 2024 in het Belgisch Staatsblad gepubliceerd. Dit besluit is van toepassing vanaf 1 maart 2025 en bevat verschillende wijzigingen in de drie boeken van het Algemeen Reglement op de Elektrische Installaties.

Het Koninklijk Besluit van 3 oktober 2024 werd op 28 oktober 2024 in het Belgisch Staatsblad gepubliceerd. Dit besluit is van toepassing vanaf 1 maart 2025 en bevat verschillende wijzigingen in de drie boeken van het Algemeen Reglement op de Elektrische Installaties.

Deze wijzigingen hebben voornamelijk invloed op installateurs, maar ook op eigenaars, uitbaters en beheerders van gebouwen.

Voor de installateurs betreft dit hoofdzakelijk:

Hoofdstuk 7.1: Dit hoofdstuk beschrijft de ruimten die een bad en/of douche bevatten en werd volledig herschreven. Enkele voorbeelden:

  • De bekende volumes 0, 1, 1bis, 2 & 3 worden vervangen door 0, 1 & 2. De ruimte die een bad en/of douche bevat, wordt onder andere afgebakend in het verticale vlak door een afstand van 4 m vanaf de vaste watertoevoer. Momenteel is dit begrensd door volume 3 ten opzichte van volume 2.
  • Vaste elektrische machines of toestellen gevoed op laagspanning die voldoen aan de voorschriften van toepassing op volume 1 en geschikt zijn voor gebruik in dit volume volgens de gebruiks- en plaatsingsaanwijzingen van de fabrikant, en die permanent aangesloten zijn, mogen in volume 1 geplaatst worden. Dit was tot nu toe enkel toegestaan voor de productie van sanitair warm water.
    Opgelet: De voeding via een contactdoos is niet toegestaan.
  • Afdeling 7.2.5. van boek 1 betreffende private zwembaden in huishoudelijke installaties en therapeutische badinrichtingen wordt geschrapt. Dit wordt vervangen door: voor zwembaden hoofdstuk 7.2, en voor therapeutische badinrichtingen hoofdstukken 7.1 en 7.2, afhankelijk van het type installatie.

Onderafdeling 5.3.5.2: Deze beschrijft de vereisten voor contactdozen en verlichting en werd eveneens gewijzigd. Enkele voorbeelden:

  • De minimale beschermingsgraad (IP) per type contactdoos.
  • De norm van toepassing voor contactdozen met een maximaal toegekende stroomsterkte van 32A en een maximaal toegekende spanning van 400V.
  • De mogelijke afwijkingen hierop.

Voor eigenaars, uitbaters en gebouwbeheerders:

Onderafdeling 2.2.1.1: De definitie van voor het publiek toegankelijke ruimten wordt nu duidelijk beschreven en afgebakend. Deze zullen ook verplicht vermeld moeten worden op het document uitwendige invloeden.

De overige wijzigingen zijn verbeteringen, verduidelijkingen en toevoegingen met betrekking tot figuur 4.11, teksten, termen en de conformiteit met de NBN-norm voor schakel- en verdeelborden in publiek toegankelijke ruimten.

Voor een uitgebreide en gedetailleerde lijst van de wijzigingen, met verwijzingen naar boeken 1, 2 & 3, verwijzen we u graag door naar deze pagina van de FOD Economie.

Geen nieuws missen?

Meldt je dan hier aan voor al onze blogs.