Waterkeuring

Stromend water

Drinkwater is onmisbaar en essentieel voor onze gezondheid. Zo gebruiken we het als voedingsmiddel of voor de persoonlijke hygiëne. Met een waterkeuring zorgt u ervoor dat de drinkwaterkwaliteit behouden blijft. 

Waarom een waterkeuring?

Het belangrijkste element van de watertoevoer is de binneninstallatie van de waterleiding. Bij het minste foutje kunnen er verschillende problemen ontstaan en kan de drinkkwaliteit in uw woning worden verminderd. Besmet regenwater bevat bacteriën die u en uw gezin kunnen schaden. Daarom bestaat er een reglement voor de installatie van drinkwater bij u thuis. Bescherm uzelf en uw gezin door middel van een waterkeuring en voorkom dat er iets mis loopt tussen het regen- en drinkwatercircuit.

Maar wanneer gebeurd zo een waterkeuring nu juist? En hoe? Voordat u uw waterinstallatie laat keuren moeten er uiteraard een aantal zaken ander gebeuren. De kwaliteit van uw drinkwater en sanitaire installatie moet daarom dus ook in orde zijn.

Wanneer is een waterkeuring verplicht?

Sinds 1 januari 2005 is de keuring van nieuwe sanitaire installaties verplicht, voor zowel nieuwbouw als bij renovatie. Een waterkeuring ofwel keuring van sanitaire installatie gebeurt voordat u uw drinkwaterinstallatie in gebruik stelt of wanneer u aanpassingen doet aan uw waterinstallatie. Denk hierbij aan uitbreidingen van het leidingnet, renovaties, vijvers, zwembaden, enzoverder.

Andere momenten voor een waterkeuring zijn:

 • Indien u een grondwater – of regenwaterput zou plaatsen of veranderd naar
  leidingwater.
 • Wanneer uw leiding is afgesloten voor uw gezondheid of die van de bevolking.
 • Omdat het drinkwaterbedrijf dit gevraagd heeft.
 • Bij aanpassingen aan uw waterleidingnet

Hoe lang is een waterkeuring geldig?

Indien er met het bouwen van uw woning een installatie met één tappunt werd geïnstalleerd, is een waterkeuring aanvragen verplicht. Deze ééntapskeuring is twee jaar geldig dus zorg dat u binnen de twee jaar de basiskeuring aanvraagt.

Indien de binneninstallatie van uw huis of appartement volledig afgewerkt is zonder ééntapskeuring, dan vraagt u enkel de basiskeuring aan.

Wat moet er in orde zijn voor de  waterkeuring plaatsvindt?

Voordat u een keuring aanvraagt van uw waterinstallatie moeten er enkele zaken reeds in orde zijn. Denk hierbij aan de centrale beveiliging. De keuring is immers onmogelijk wanneer de centrale beveiliging nog niet aanwezig is. Ook moet elk toestel volledig geplaatst, aangesloten en beveiligd zijn. Dit gebeurt met een uitvoeringsplan ofwel schema van uw sanitaire installatie en een toestellenlijst dat vooraf door u is ingevuld. De keurder kan daarna aan de hand hiervan alles bekijken.

Deze toestellen zijn:

 • buitenkranen
 • keukenkraan
 • lavabo met kranen
 • tweedecircuitwater: regen- / waterput en eventuele aanvulling
 • centrale verwarming en bijvulling
 • alle toestellen voor warmwaterproductie
 • bad en/of douche met kranen
 • toilet
 • spoelbak met kraan

Indien niet elk toestel aanwezig is voor keuring, keuren we enkel de toestellen die wel aanwezig zijn en komen we later terug voor de rest van de keuring.

Elk gekeurd toestel komt op het keuringsattest te staan.

Hoe verloopt een waterkeuring bij ACEG?

Een ACEG-expert overloopt de toestellenlijst aan de hand van het door u ingevulde uitvoeringsplan. Indien alles erop staat geeft onze expert groen licht. Dit wil zeggen dat uw installatie conform is en verkrijgt u uw keuringsattest. Indien uw installatie niet conform is, kan u uw installatie ook niet gebruiken. De gebreken moet u eerst herstellen alvorens een herkeuring kan gebeuren.

Hoeveel tijd heeft een koper om de installatie te verbeteren?

Als onze keurder uw sanitaire binneninstallatie niet-conform heeft verklaard, dient er binnen de twee maanden een herkeuring te gebeuren.

Als er een wijziging of uitbreiding van uw installatie is dient u zo snel mogelijk een bijkomende keuring aan te vragen.

U kan ook een specifieke keuring aanvragen indien er alleen een onderdeel van uw sanitaire binneninstallatie beoordeeld moet worden. De specifieke keuring kan nog voor de basiskeuring doorgaan. Wanneer de basiskeuring volledig is wordt de volledige installatie opnieuw gekeurd.

Wat zijn de voordelen van een keuring bij ACEG?

 • Snelle en efficiënte service met 95% klanttevredenheid
 • Onze experts gaan steeds grondig en gedetailleerd te werk
 • Het blijft overzichtelijk: u ontvangt al uw attesten in ons digitaal platform
 • Periodieke keuringen kunnen eenvoudig ingepland worden
 • Heeft u nog vragen? Onze experts staan altijd klaar om al uw vragen te beantwoorden


Een waterkeuring aanvragen? Eénvoudig! Neem contact op met één van onze ACEG-experts en plan een afspraak in.