Energie

Een energieprestatiecertificaat, kortweg EPC, geeft inzicht in de energieprestatie van een gebouw of een gebouweenheid.

EPC en EPC Niet-residentieel: Wat en waarom?

Het EPC geeft aanbevelingen om de energieprestatie van de gebouwschil en de installaties te verbeteren. Hierbij wordt enkel rekening gehouden met het beschermde volume van een gebouw of gebouweenheid. Energie-efficiënte schildelen en technische installaties worden eveneens in de kijker gezet. Het resultaat van een EPC is de “energiescore” van een gebouw.

Geldigheid en relevante wetgeving

Een EPC is verplicht op te maken bij verhuur of verkoop van residentiële wooneenheden.

Een EPC NR is vanaf 1 januari 2025 verplicht voor elke grote niet-residentiële gebouweenheid > of gelijk aan 1000m2. Vanaf 1 januari 2026 geldt deze regelgeving voor elke grote niet-residentiële gebouweenheid < 1000m2.

Bijkomende informatie

In het kader van labelpremies vragen de kredietinstellingen eerst een EPC voor aanvang der werken op te maken alvorens deze werken uit te voeren. Na beëindiging van de werkzaamheden, kan er een nieuw EPC opgemaakt worden met een geoptimaliseerde energiescore.

Te voorzien door klant

Alle aanvaardbare bewijsstukken die zijn opgelijst door het VEKA (Vlaams Energie- en Klimaatagentschap). Geldige bewijsstukken zijn onder andere:

Bouwplannen: enkel geldig indien getekend door architect en goedgekeurd door vergunningverlenende overheid.

Lastenboek: enkel geldig indien getekend door aannemer en bouwheer en onderdeel vormend van een aannemingsovereenkomst.

Facturen van aannemers of bouwmaterialen: enkel geldig indien adres vermeld staat.

Technische fiches: enkel geldig indien ter plaatse kan worden vastgesteld dat de installatie en bouwmaterialen aanwezig zijn waarop de technische fiches betrekking hebben.

Offertes: enkel geldig indien de bijhorende factuur aanwezig is en hierop het offertenummer vermeld staat.

Vorig opgemaakt EPC of EPB-verslag: enkel geldig indien het adres overeenstemt.

Energie subdiensten

ACEG helpt u met het behalen van al uw certificaten en attesten.

EPC

EPC NR

Een gunstiger EPC resulteert in lagere energiekosten

Veel gestelde vragen:

1.
Kan ik een afspraak nog verplaatsen of annuleren?

Kosten voor verplaatsing of annulatie:

Gelieve onze dienst Planning te contacteren indien u de afspraak niet kan nakomen op het nummer 02 880 88 90.

Voor iedere wijziging of annulatie binnen de 24u vóór de afspraak zijn wij genoodzaakt een administratieve kost aan te rekenen zoals hieronder vermeld:

  • annulaties meer dan 72 uur voor aanvang: geen bijkomende kosten.
  • annulaties 48 tot 72 uur voor aanvang: 50% van de uitvoeringsprijs.
  • annulaties 24 tot 48 uur voor aanvang: 75% van de uitvoeringsprijs.
  • annulaties minder dan 24 uur voor aanvang: 100% van de uitvoeringsprijs.

Wij helpen u graag verder.

2.
Mag er iemand anders toegang verlenen behalve de eigenaar/verantwoordelijke?

Om onnodige kosten (nutteloze verplaatsing) te vermijden is het van belang dat onze inspecteur toegang heeft tot het pand op het afgesproken moment. Bij de online bestelling dient u in de voorziene velden de gegevens te noteren van wie er ter plaatste zal aanwezig zijn op het moment van de keuring. Deze persoon moet in staat zijn om toegang te geven tot het vollige pand of de volledige installatie, evenals de nodige gegevens of documentatie te voorzien.

3.
Wat is de kostprijs van een (her)keuring?

Indien u de kostprijs wenst te kennen van een uit te voeren keuring, kan u via onze website www.aceg.be via particulier (links bovenaan op de homepagina) doorklikken naar de aanvraag van een keuring. Indien u alle stappen doorloopt inzake het aanduiden van het juiste product en het correcte aantal, zal de prijs onderaan meteen verschijnen.

Tips & Tricks rond Energie:

  • Verbeter de Isolatie: Een goed geïsoleerd gebouw vermindert warmteverlies en verhoogt de energie-efficiëntie. Overweeg het isoleren van daken, muren en vloeren om uw EPC-score te verbeteren.

  • Moderne Verwarmingssystemen: Het vervangen van oude verwarmingsketels door energiezuinige modellen kan de energieprestatie aanzienlijk verbeteren.

  • Ventilatie: Een goed ventilatiesysteem zorgt voor een gezond binnenklimaat en kan vochtproblemen voorkomen, wat bijdraagt aan de energie-efficiëntie.

  • Energieprestatie Monitoren: Houd uw energieverbruik bij om inzicht te krijgen in mogelijke besparingen en om te zien welke maatregelen effect hebben.