De autosector vereist diverse controles en inspecties om de veiligheid te waarborgen en te voldoen aan wettelijke normen. Alle arbeidsmiddelen die gebruikt worden in een garage, moeten aan regelmatige controles onderworpen worden. In dit artikel geven we een overzicht van de belangrijkste controles.
Asbestinventarisatie
Volgens het Koninklijk Besluit van 28 april 2017 (CODEX) is een asbestinventarisatie verplicht voor niet-residentiële gebouwen. Deze inventarisatie brengt in kaart waar asbesthoudende materialen aanwezig zijn, zodat veilig onderhoud en eventuele verwijdering kunnen worden uitgevoerd.
Brandveiligheid
De brandveiligheid in werkplaatsen en gebouwen wordt gereguleerd door normen zoals NBN S 21-100 en NBN S 21-100-1, die eisen stellen aan branddetectiesystemen. Bedrijven in België moeten ook voldoen aan de Codex Welzijn op het Werk, specifiek Boek III, Titel 3, waarin brandpreventie wordt behandeld. Het is verplicht om brandblussers en brandhaspels regelmatig te controleren.
Voertuigondersteuning en -heffing
De veiligheid van hefbruggen, hijsbanden en ander hijsgereedschap is essentieel voor het veilig repareren en onderhouden van voertuigen. Deze apparatuur moet regelmatig worden geïnspecteerd op defecten en slijtage. De Belgische wetgeving schrijft voor dat hef- en hijsgereedschap jaarlijks moet worden gekeurd door een erkende keuringsinstelling (EDTC).
Gasreservoirs
Voor voertuigen die op LPG of CNG rijden, moeten de gasreservoirs en installaties regelmatig worden gecontroleerd. In België wordt dit gereguleerd door de wetgeving en beheerd door de FOD Mobiliteit en Vervoer.
Elektrische Installaties
Zowel hoogspannings- (HS) als laagspanningsinstallaties (LS) vereisen periodieke inspectie en onderhoud. HS-cabines moeten jaarlijks worden gecontroleerd, terwijl LS-installaties elke vijf jaar een inspectie ondergaan. Daarnaast is er een wettelijke verplichting tot driemaandelijkse verificatie van de hoogspanningsinstallaties. Deze controles moeten in België worden uitgevoerd volgens de bepalingen van het AREI (Algemeen Reglement op de Elektrische Installaties).
In het geval van spuitcabines is de opmaak van een zoneringsplan in het kader van explosieveiligheid verplicht. Indien de elektrische installatie gelegen is in zo’n explosiegevoelige omgeving, dient deze jaarlijks gecontroleerd te worden.
Energievoorzieningen
Laadpalen voor elektrische voertuigen en nieuw geïnstalleerde zonnepanelen moeten voldoen aan het AREI om een veilige werking te garanderen. Het zoneringsdossier en de Ex-controle van de spuitcabine of omgeving zijn ook van belang voor een veilige werkomgeving.
Verwarmingssystemen
Stookplaatsen met gas- of mazoutgestookte ketels moeten aan specifieke veiligheidseisen voldoen en regelmatig worden geïnspecteerd om een veilige werking te garanderen.
Liften, transportmiddelen en arbeidsmiddelen
Personen- en goederenliften, evenals poorten die als arbeidsmiddel worden gebruikt, vereisen regelmatige inspectie om de veiligheid van gebruikers en goederen te waarborgen. Alle arbeidsmiddelen dienen voor en tijdens gebruik onderworpen te worden aan een regelmatige controle. Hiervoor kan een inventaris van alle arbeidsmiddelen handig zijn.
Noodverlichting
Regelmatige inspectie van veiligheidsverlichting is belangrijk om de goede werking ervan te garanderen. Deze veiligheidsverlichting spelen een cruciale rol in noodsituaties.
Lasposten
Sommige garages beschikken ook over een werkplaats om te lassen. Ook deze lasposten worden best regelmatig gecontroleerd. We schreven eerder al een blogpost specifiek over lasposten, deze kan je hier bekijken.
Overige apparatuur
Persluchthouders en brandstofverdeelinstallaties (inclusief tanks voor motorolie), die vaak worden gebruikt voor de verwarming van gebouwen of als onderdeel van de werkplaatsuitrusting, moeten periodiek worden geïnspecteerd. De Belgische en lokale regelgeving vereist dat deze systemen voldoen aan specifieke veiligheids- en milieunormen.
Conclusie
Regelmatige controles zijn cruciaal voor de veiligheid en efficiëntie in de autosector. Ze helpen bij het voorkomen van ongevallen en storingen, en dragen bij aan een veilige werkomgeving voor zowel personeel als klanten.
ACEG kan u hierbij ondersteunen en u voorzien van de juiste periodieke keuringen en de makkelijke opvolging hiervan.
Geen nieuws missen?
Meldt je dan hier aan voor al onze blogs.