Plaatsbeschrijvingen

Download HIER DE PRODUCTFICHES

Waarom een plaatsbeschrijving?

Een plaatsbeschrijving geeft de toestand van een pand weer op een bepaald moment. Dat moment is meestal de dag van “intrede” of “uittrede” bij een huurovereenkomst of bij “aanvang en einde der werken” waarbij mogelijks schade kan optreden aan aanpalende panden. Van alle ruimtes en onderdelen worden duidelijke foto’s gemaakt en deze worden gedetailleerd beschreven door de inspecteurs van ACEG. Ook de meterstanden van gas, elektriciteit en water worden opgenomen.

Geldigheid en relevante wetgeving

  • Bij intrede altijd verplicht, bij uittrede enkel indien de (ver)huurder hier om vraagt.
  • Registratie van de plaatsbeschrijving zoals een huurcontract.
  • Inspecteurs van ACEG die over deze kwalificatie beschikken, kunnen dit uitvoeren.

Bijkomende informatie

Bij het verhuren van een pand is het belangrijk om ieders rechten te beschermen: een correct opgesteld huurcontract, een uitgebreide brandverzekering, een huurwaarborg, etc. Een onpartijdig opgestelde plaatsbeschrijving is ook één van die zaken. Deze zal op het einde van de huurovereenkomst belangrijk zijn om eventuele huurschade te kunnen bewijzen en mogelijks onnodige discussies te vermijden.

In theorie kan en mag iedereen zo’n plaatsbeschrijvingen opmaken. Het is echter belangrijk om dit onafhankelijk te laten uitvoeren door iemand met de juiste tools en expertise. Als er na de huurperiode onduidelijkheden zijn tussen huurder en verhuurden, zal de vrederechter de vaststellingen uit de plaatsbeschrijving bij de uittrede beoordelen. Daarom is het belangrijk dit door een onafhankelijke partij te laten opmaken aangezien zowel de huurder als de verhuurder belanghebbende partijen zijn. 

Te voorzien door klant

Het is belangrijk dat de installatie vrij en toegankelijk is om onderzoeksbeperkingen te voorkomen. Gelieve volgende (documenten) te voorzien:

  • Bouwplannen.
  • Infofiches en facturen van toestellen en materialen.
  • Bestekken van uitgevoerde werken.
  • Facturen die dateren van tijdens het bouwproces.
  • Relevante info over de opbouw van het pand.

Volg in de voetstappen van 10.000+ personen en ontdek het gemak van ACEG.

Ik ben zeer tevreden over de geleverde services. ACEG heeft me niet enkel op een vlotte en snelle manier verder geholpen aan een afspraak, ook de inspecteur die is langsgekomen heeft ons zeer goed verder geholpen. Onze installatie was volledige veilig. De inspecteur nam zelf nog voldoende tijd ons enkele zaken uit te leggen waardoor we nu weten hoe we veilig te werk kunnen gaan als we een lamp moeten ophangen. Van A tot Z een 10/10. Op deze firma kan je rekenen!

Valérie Ruiters