Vanaf 1 januari 2025 geldt er in Vlaanderen een nieuwe verplichting voor grootverbruikers van elektriciteit om zonnepanelen te installeren. Deze maatregel is gericht op bedrijven en instellingen die in 2021 een elektriciteitsverbruik hadden van 1 GWh of meer. Het doel is om duurzame energieproductie te stimuleren en bij te dragen aan de klimaatdoelstellingen.
Voor wie geldt deze verplichting?
Alle gebouwen die in 2021 een verbruik hoger dan 1 GWh registreerden, dienen verplicht zonnepanelen te leggen. U dient zelf na te gaan of uw eigendom onder deze regeling valt of niet.
Werd het verbruik pas na 2021 overschreden? Dan krijg je 4 jaar uitstel op de hieronder vermeldde timings.
Wanneer gaat deze regelgeving in voege?
De verplichting houdt in dat er vanaf 2025 een minimale installatiecapaciteit van 12,5 wattpiek per vierkante meter moet zijn. Deze vereiste zal in de daaropvolgende jaren geleidelijk worden verhoogd, zodat tegen 2035 een capaciteit van 25 wattpiek per vierkante meter wordt bereikt.
Wat als het gebouw kortelings gesloopt wordt?
In specifieke gevallen kan uitstel of vrijstelling van de verplichting worden aangevraagd. Dit is bijvoorbeeld mogelijk als een gebouw gepland staat voor sloop of ingrijpende renovatie. Ook bij technische beperkingen die de installatie van zonnepanelen onmogelijk maken, kan een uitzondering worden overwogen.
Ontdek hoe ACEG u kan ontzorgen
Het is belangrijk voor grootverbruikers om nu al te beginnen met plannen, omdat de deadline van 2025 snel nadert en de nodige aanpassingen enige tijd kunnen vergen. Heeft u een installatie laten plaatsen of bent u van plan zelf eentje te plaatsen? Dan zorgen de inspecteurs van ACEG graag voor de controle hiervan.
Geen nieuws missen?
Meldt je dan hier aan voor al onze blogs.